The Weather Forecasting Forum

Discussions about the latest in meteorology, programs, tools, and techniques
It is currently Sat Oct 21, 2017 10:25 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 2:55 pm 
Offline
Member

Joined: Sun Nov 23, 2003 9:29 pm
Posts: 22
Location: Caribou, Maine USA
I want to plot & analyze sao & buoy data. When I run the below script all that plots and gets analyzed is the sao data. It looks like the ingest command is only grabbing the sao data. Can someone look at this and let me know what I am doing wrong? Do I need to (and is there a way to) append/merge the 2 files into one and then ingest it?

erase
download,[url]http://www.atmos.albany.edu/weather/data1/surface/sao/@Y@M@D@H_sao.wmo,D:\DAW\data\sao-boy\sao.wmo[/url]
download,[url]http://www.atmos.albany.edu/weather/data1/surface/boy/@Y@M@D@H_boy.wmo,D:\DAW\data\sao-boy\boy.wmo[/url]
ingest,D:\DAW\data\sao-boy\*.wmo
analyze,HILO CONT CINT=4 LINE=2 SLPR
product,plf,0


Top
 Profile  
 
 Post subject: I solved my own problem
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 3:12 pm 
Offline
Member

Joined: Sun Nov 23, 2003 9:29 pm
Posts: 22
Location: Caribou, Maine USA
OK...I figured it out. I had to break the operation into seperate steps within the script.

Below is the script that works:

erase
download,[url]http://www.atmos.albany.edu/weather/data1/surface/boy/@Y@M@D@H_boy.wmo,D:\DAW\data\sao-boy\sao2.wmo[/url]
ingest,D:\DAW\data\sao-boy\sao2.wmo
product,plf,0


download,[url]http://www.atmos.albany.edu/weather/data1/surface/sao/@Y@M@D@H_sao.wmo,D:\DAW\data\sao-boy\sao1.wmo[/url]
ingest,D:\DAW\data\sao-boy\*.wmo
product,plf,0

analyze,HILO CONT CINT=4 LINE=2 SLPR


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 4:47 pm 
Offline
Senior Member

Joined: Mon May 02, 2005 4:13 pm
Posts: 252
Save the imported file as name.DAT and then import *.DAT and it will work!!! But the extension must be " .DAT"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 5:38 pm 
Offline
Senior Member

Joined: Tue Nov 25, 2003 4:22 pm
Posts: 198
Location: Suoi Tien, Vietnam
I could reproduce the problem, not only in this script, but also in a script of my own.

If you put a # for the first download you get plots of the buoy's. When downloading both no buoy's are plotted, only sao. In the status no buoy's are shown during running. It looks like that when more downloads are combined in one download the buoy's are skipped.

Unfortunately changing the files to .dat did not had any effect here.

Tim, what is the problem?

Greetings

Fred


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SAO and buoy data
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 6:35 pm 
Guys:

I think there was a similar thread on a related matter here a couple of weeks ago. Another user was trying to display slp contours along with bouy data. From what I remember Tim as saying is that bouy data is updated every few hours, so if you want to plot these, you need to download both at the same hour. But again, this is what I remember, and I could be wrong too, so . . . . .

RG


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 7:01 pm 
Offline
Senior Member

Joined: Tue Nov 25, 2003 4:22 pm
Posts: 198
Location: Suoi Tien, Vietnam
Bingo!

On the tab "Workchart" under time-selection I changed Surface to All and there were the plots!

BUT:
I changed the surface to 1 hour again and: Surprise, I still have plots. I exit DAWS and started it again with surface = 1 hour and I still have plots. This leaves me with the question: did changing the surface time influenced the result or was the fact that I run the script again after a few minutes enough to download plottable info?

Who tries the same and publish the result here?

Greetings

Fred


Top
 Profile  
 
 Post subject: SAO and buoy data
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 7:25 pm 
Offline
Member

Joined: Sun Nov 23, 2003 9:29 pm
Posts: 22
Location: Caribou, Maine USA
Thanks for looking at this everyone. Fred...on my system if I set time to all it indeed works. When I change it back to one hour it does not. It does seem to be a time issue...but I am not sure why? I believe NOAA buoys report hourly so they should be available. When I open the downloaded buoy file the buoy headers show the same current hour as the sao's:

buoy:
SNVD22 KWBC 161900
BBXX

46054 16191 99343 71204 46/// /3211 10115 40283 50008 91850 22200

00121 11306 20503 3//// 41305 70028 333 91212 555 11105 22111

31753 43315 61849 324105 326102 329106 330104 331118 325126=

sao's:
SAUS70 KWBC 161900
METAR

KBGE 161847Z AUTO 20006KT 10SM CLR 21/16 A2996 RMK AO2=


My previous posted script seems like it is working as a work around to this issue.

Tim...can you shed some light on this?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 11:26 pm 
This is an interesting issue in the software..Say if one downloads the 22Z buoy data DAWS automatically assumes this is an intermediate synoptic ob and thinks it should be 21Z instead. 19Z is interpreted as 18Z etc.

To see what I'm getting at, download buoy data only for various times (after first editing the buoy link in the internet retrieval menu to reflect @H at the end of the address - replace the @I with @H): 16Z plot it, then download 15Z data and plot it. The time stamp in the lower left will be the same for both, 15Z.

3 and 6 hourly data should always plot OK.

Setting the surface time to all and leaving DA WS up and running should solve the problem regarding hourlies.

Pat


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group